معرفی 16 متریال ساختمانی به همراه ویژگی های آن

ماهیت یک پروژه با ماده، مصالح و متریال ساختمانی مشخص می شود. شما روزانه با موارد مختلفی در تعامل هستید. به طور مثال: پنجره شیشه ایی ضخیم، نشیمن خانه ایی از چوب گرم و یا یک دستگیره سرد فلزی تعاریف متفاوتی از فضا را نمایش می دهند. ولی هنگامی که پنجره ایی چوبی، یک دیوار فلزی سرد و یا یک دستگیره شیشه ایی را تصور می کنید، نتیجه ایی خاص و متفاوتی ایجاد می شود. یک متریال ساختمانی می تواند از جهت عملکرد، فرم و یا مکانی که آن ماده مورد استفاده قرار می گیرد می تواند حائز اهمیت باشد. گاهی اوقات هر سه این موارد جزء جدا نشدنی یک پروژه معماری محسوب می شوند. در این مطلب به معرفی 16 متریال ساختمانی به همراه ویژگی های آن پرداخته شده که از اهمیت ویژه ایی در مصارف ساختمانی بهره مند می باشند. شما با بعضی از این متریال ساختمانی (مانند بتن، چوب و …) آشنا هستید و ممکن است با بعضی از آن ها آشنا نباشید.

1- بتن :

در بیشتر پروژه های معماری از بتن به شکل گسترده استفاده می شود. و در این لیست جزء بهترین متریال ها محسوب می شود. با این وجود این متریال با تولید کربن و 5% گاز های گلخانه ایی در تمام دنیا، بر محیط زیست اثرات مخربی وارد می نماید.

متریال ساختمانی

2- چوب :

چوب یکی از قدیمی ترین متریال های ساختمانی محسوب می شود که در بنا های سنتی بسیاری استفاده شده است. این متریال ساختمانی زیبا به واسطه تجهیزات صنعتی مدرن و تکنیک های نوین در اشکال و فرم های بسیار متنوعی موجود می باشد. به تازگی به این متریال ویژگی شفافیت نیز افزوده شده است. یکی از مهم ترین و قابل دسترس ترین مصالح ساختمانی، متریال چوب می باشد که همواره مورد استفاده معماران قرار می گیرد.

متریال ساختمانی

3- فلز :

همان گونه که اطلاع دارید به یاری جنبش عصر صنعتی مدرن و استفاده از فلز به منظور مقاومت دیوار های بلند و سبک سازی ساختمان ها Skyline یا خط آسمانه شهر ها شکل گرفت. در طی 100 سال اخیر این تحولات موجب شده تا پوسته ها و آسمان خراش های زیبایی ارائه شود. در سایت SteelConstruction.info تمامی اطلاعات لازم در مورد طراحی با فولاد و نحوه اجرای آن به طور کامل و دقیق ارائه شده است.

متریال ساختمانی

4- پلاستیک :

اگر چه امکان دارد، پلاستیک یک متریال ناپایدار و مقرون به صرفه به نظر رسد، ولی نباید عجولانه قضاوت کرد و پتانسیل های این متریال را نادیده گرفت. بسیاری از وسایل با استفاده از پلاستیک ساخته می شود. حال سوالی که پیش می آید این است که چرا در مصارف ساختمانی از این متریال استفاده نمی شود، یا چرا این متریال ساختمانی به شکل زیست محیطی (طبیعی) قابل بازیافت نیست؟ پس چرا دنیای جدید پرینتر های سه بعدی تا این حد حائز اهمیت است. و هر روزه توسط دانشمندان و طراحان صنعتی به سرمایه این صنعت اضافه می شود؟ مطالعات و تحقیقات گسترده ایی توسط شورای شیمی آمریکا درباره کاربرد متریال پلاستیک در ساختمان و پروژه های معماری صورت گرفته است. که نتیجه این تحقیقات استفاده از پلاستیک به عنوان شاخصه اصلی یک پروژه معماری و لینک شدن آن به منابع طبیعی بوده است. متریال پلاستیک به شکل گسترده قابل استفاده در تمامی اقلیم ها می باشد. با این شیوه کاربرد دستگاه های پرینتر های سه بعدی افزایش یافته است.

متریال ساختمانی

5- سنگ :

سنگ یکی دیگر از متریال های ساختمانی است که به شکل گسترده در تمام نقاط دنیا با موقعیت های جغرافیایی گوناگون استفاده می شود. این متریال در بافت های متنوع و رنگ های زیبا موجود است و از نقاط قوت بسیاری برخوردار می باشد. صلبیت و سنگین بودن متریال سنگ، امکان تبدیل آن به اشکال مختلف را فراهم می کند. منبع جامع و کاملی در رابطه با بهترین و رایج ترین سنگ های ساختمانی مناسب برای ساخت و ساز توسط موسسه بین المللی سنگ ساختمانی (The Building Stone Institute) ارائه شده است.

 متریال های ساختمانی

6- پارچه و سازه های پارچه ایی :

معمولا از متریال پارچه یا منسوجات دارای بافت پارچه ایی به عنوان سازه های کششی استفاده می شود. با این وجود این متریال طیف گسترده ایی از فضا های معماری را شامل می شود. به طور مثال: می توان از الیاف در یک سطح به عنوان بستری برای تحمل بار های وارده، و یا به عنوان ماده ایی پرکننده برای فضا های خالی در نظر گرفت. از مزایای مهم این متریال ساختمانی خاصیت متورم شدن و یا فشرده شدن الیاف پارچه ایی می باشد. مجموعه ایی از مقالات فنی در مورد پارچه و نمونه های موجود آن در بازار توسط مجله معماری منسوجات (a collection of technical articles for architects) منتشر شده است.

 متریال های ساختمانی

7- شیشه :

در پروژه های معماری پر کابرد ترین ماده برای رسیدن به نور و شفافیت، متریال شیشه می باشد. این متریال هم در فضا های داخلی کاربرد دارد و هم یکی از عناصر رایج در نما سازی معماری معاصر محسوب می شود. شیشه های امروزی از ویژگی های فراوانی بهره مند می باشند و گامی رو به جلو در راستای هوشمند شدن هستند. یکی از مکان های مناسب برای یادگیری این متریال جذاب ساختمانی، موسسه تحقیقات مصالح شیشه ایی (The PPG Glass Education Center) می باشد.

 متریال های ساختمانی

8- آجر :

ساز های زیبا و دلنشینی به واسطه فرم مکعبی، سفت و سخت بودن آجر اجرا شده اند. اندیشمندان نوآوری قرن جدید برای پایدار سازی و استفاده از این متریال در ساختمان ها و سازه های جدید در جستجوی پیدا کردن راه های جدید هستند. مجموعه ایی بزرگ از آجر و منابع یادگیری درباره این متریال توسط انجمن توسعه آجر (The Brick Development Association) ارائه شده است.

 متریال های ساختمانی


حتما ببینید : کاربرد های متریال فوم آلومینیوم در معماری


9- کولار :

کولار متریالی است که از زره های فولادی قوی تر می باشد از قدرت کششی و انعطاف پذیری بالایی برخوردار است. به طور حتم این متریال در ساختمان سازی، یک دارایی ارزشمند محسوب می شود. ترکیبات این متریال ساختمانی کمتر و کم حجم تر از فولاد می باشد ولی تحمل بار های سنگین را دارد. با وجود جدید بودن این متریال، جان فرناندز با ارائه کتاب “متریال های معماری” برنامه های جامعی برای استفاده و کاربرد کولار در معماری را در اختیار معماران قرار داده است.

 متریال های ساختمانی

10- بامبو :

متریال بامبو به طور کلی ارتباط مستقیمی با جغرافیای اقلیمی یک پروژه دارد. از ویژگی های این متریال، پایداری، قدرت و انعطاف پذیری می باشد که تضمین کننده زیبایی کار شما در برخی اقلیم ها است. در حال حاضر شما می توانید به صورت شماتیک از بامبو برای زیبا سازی طراحی داخلی استفاده نمایید.

مصالح ساختمانی

11- فیبر کربن :

هیچ متریالی به اندازه فیبر کربن در تمام صنایع بازتاب نداشته است. این متریال از فولاد، پنج برابر قوی تر، و دو برابر سفت تر است و از تمامی ماده ها نیز سبک تر می باشد. ترکیبات فیبر کربن به نوعی می باشد که قابل تغییر به هر الگو و یا شکلی می باشد. این متریال بیشترین کاربرد را در صنعت ساختمان و خودرو سازی دارد.

مصالح ساختمانی

12- سلول های جذب انرژی :

با توجه به میزان افزایش دمای کره زمین، تبدیل پنل های فتوولتائیک به یک هنجار و یا قاعده معماری عجیب است. این متریال ساختمانی با وجود تکامل تکنولوژی سلوهای فتوولتائیک، به روشی جامع و گسترده و رایگان در اختیار کاربران و معماران قرار می گیرد.

مصالح ساختمانی

13- زمین :

زمین در بین تمامی متریال های موجود، از قدیمی ترین موارد استفاده شده از زمان شکل گیری خود در کهکشان است که نمونه های آن در طبیعت آشکار است. زمین به صورت یک ماژول فشرده طبیعی می باشد که قابلیت تغییر سطوح بر روی آن زیاد است. از نمونه های شاخص مواد خودساخته در طبیعت می توان به غار های طبیعی، خانه اسکیموها در قطب و لانه مورچه ها در طبیعت اشاره نمود.

مصالح ساختمانی

14- ضایعات و مواد زائد :

به طور متوسط طیف وسیعی از متریال ها به عنوان مواد زائد دور انداخته می شود. ولی در چند سال گذشته آشنایی بیشتر با این متریال ها منجر به تفکر معماران در استفاده دوباره از چنین موادی شده است. مفهومی بسیار عالی که معماران آینده با برنامه ریزی می توانند از چنین موادی در پروژه های خود استفاده نمایند. بازیافت و یا استفاده مجدد متریال هایی مثل ته سیگار و بطری های نوشیدنی پلاستیکی به عنوان دیوار های مقاوم در برابر زلزله جزء تحسین برانگیز ترین کانسپت های معماری در تولید منابع محسوب می شود.

متریال

15- کاه :

متریال کاه به خوبی با محیط طبیعی سازگار است و یک فضای حرارتی منفعل، مقاوم در برابر رطوبت را ایجاد می نماید. بنابراین محبوب بودن سقف کاه گلی در گذشته تعجب برانگیز نیست. از این متریال در بیشتر اقلیم ها، به ویژه اقلیم های سرد و مرطوب استفاده می شده است.

متریال

16- متریال های اُرگانیک :

با توجه به از بین رفتن زیستگاه های طبیعی در جهان، بهترین شیوه آشنا شدن هر چه سریع تر با ساختار های تشکیل شده توسط حیوانات و موجودات است. هر چه زود تر باید این نظریه اتفاق بیفتد و تا کنون بشر زمان بسیاری را هدر داده است. علاوه بر یادگیری نحوه شکل گیری ساختار ها و سازه ها از موجودات (به ویژه حشرات)، فرصت داریم تا مواد مورد استفاده آن ها را با ترکیباتی که خود کشف کرده ایم ادغام نماییم تا بهترین نتیجه ممکن برای معماری کنونی ما حاصل شود.

متریال

نتیجه گیری :

همان گونه که مشاهده نمودید، متریال ها به علت در دسترس بودن و مقرون به صرفه بودن در زندگی روزمره نقش مهمی را ایفا می نمایند. نمونه های ذکر شده فوق تنها مواد قابل استفاده بر روی زمین نمی باشند. ولی همین لیست کوچک موجب بهتر شناختن مواد پیرامون می شود و درباره آن ها  تحقیقات کنجکاوانه بیشتری را انجام دهید.

 

منبع : archdaily

ترجمه : از تحریریه معمارآپ