اصول و نکات ترسیم فنی و نقشه کشی

به طور معمول در طراحی معماری سخت ترین قسمت، ترسیم فنی می باشد. و می توان این گونه اظهار داشت که بیشتر معماران و دانشجویان رشته معماری علاقمند به طراحی اتود اولیه، اسکیس و طراحی پرسپکتیو هستند. زیرا این قسمت از طراحی معماری بسیار جذاب، خلاقانه و شخصی می باشد. ولی دیگر جنبه های یک طرح معماری چه می شود؟ منظور ما قسمت های استدلالی، منطقی و فنی طراحی معماری است. این بخش امکان دارد به اندازه طراحی دست آزاد جذابیت نداشته باشد ولی بدون شک به همان اندازه از اهمیت ویژه ایی برخوردار است.

اگر شما از مهارت لازم و کافی درباره ترسیم فنی برخوردار نیستید، به طور حتم این مشکل در کار شما نمایان می شود. به این صورت که پرسپکتیو های شما کمتر هوشمندانه به نظر خواهند رسید و در کار تناسبات شما به درستی رعایت نمی شوند. و اصولا طراحی شما دچار کمبود نوعی پیوستگی خواهد شد. به همین علت به منظور نزدیک تر شدن شما به ایده آل های ترسیم فنی در این مطلب 20 نکته ترسیم فنی که دانستن آن ها حائز اهمیت می باشد برای شما آماده شده است. امکان دارد رعایت نمودن این نکات در ترسیم فنی موجب از بین بردن تصورات قبلی شما را درباره ترسیم فنی شود و به شما در مجذوب شدن این فرآیند یاری رساند. (هم چنین به شما در بهتر عمل نمودن ترسیم تصویر آگزنومتریک، مقاطع، پلان ها و حتی حجم ها یاری رساند.)

ترسیم فنی

1- ترسیم فنی را به اندازه طراحی دست آزاد جدی بگیرید.

به طور معمول بیشتر دانشجویان معماری تمایل به نادیده گرفتن کل مسئله ترسیم فنی دارند. بنابراین ما پیشنهاد می کنیم که ترسیم فنی را جدی بگیرید و از امروز برای بهتر شدن مهارت های خود در این زمینه، چند ساعتی را در هفته به ترسیم فنی اختصاص دهید. هنگامی که بهتر در ترسیم فنی عمل می نمایید، در نتیجه ترسیمات و مهارت های وابسته به طراحی را بهتر انجام خواهید داد.

2. همواره به منظور جلوگیری از کثیف و لکه دار شدن صفحه ترسیم خود، گونیا، خط کش و تخته ترسیم خود را تمیز نگه دارید.

یکی از نکات بسبار مهم در ترسیم فنی، تمیز نگه داشتن صفحه ترسیم می باشد زیرا دیگر کار شما بی نظم و بد شکل به نظر نخواهد رسید. و شما می توانید برای رفع این مشکل به راحتی ابزار کار خود را مرتب و تمیز نگه دارید.

3. دور برگه کاغذ خود را با چسب کاغذی به تخته رسم ثابت نمایید. این کار می تواند باعث تمیز ماندن خط دور کار شما شود. 

شما می توانید دور برگه کاغذ خود را با چسب کاغذی به تخته رسم ثابت کنید. با استفاده از چسب کاغذی شما می توانید با برداشتن آن، کثیفی دور کاغذ را بردارید. تنها به این نکته توجه داشته باشید که برای کار های طولانی گاهی عوض کردن چسب دور کاغذ لازم می باشد. این تکنیک با تکنیک شماره 2 در کنار یک دیگر در تمیزی کار شما بسیار تاثیر گذار است.

4. طراحی خود را با استفاده از مداد HB انجام دهید.

مداد HB علاوه بر داشتن رنگ کافی، صفحه کار شما را نیز خیلی کثیف نمی کند. شما می توانید پس از ترسیم با استفاده از یک مداد نرم (2B و بالاتر) خطوط اصلی ترسیم را پر رنگ تر نمایید.

اصول و نکات ترسیم فنی و نقشه کشی

5. کلید اصلی موفقیت شما، صبر خواهد بود. هنگامی که با چالش های ترسیم فنی مواجه می شوید، ناامید نشوید. 

ترسیم فنی مشهور به فرایندی دیوانه کننده است. بنابراین این مسئله را قبول کنید. اطمینان داشته باشید که انجام و تمرین این کار در آینده باعث می شود دشواری های کمتری را تحمل نمایید. و بدین ترتیب فرآیند طراحی معماری برای شما آسان تر خواهد شد. باید برای مدتی این کار را انجام دهید تا کم کم به آن عادت نمایید.

6. زیبایی درون هندسه ترسیمی را به چشم ببینید و این که هر روز شیوه کار با هندسه ترسیمی را تمرین نمایید.

هندسه ترسیمی معروف به سخت ترین روش ترسیم فنی است. با این وجود می توانید با تمرین کافی آن را درک نمایید و در آن مهارت کسب کنید. تمرین مداوم این امکان را برای شما فراهم می کند که خیلی راحت و آسان از پس آن برآیید.

7. با خود عهد ببندید که خیلی عالی در ترسیم فنی پیشرفت کنید. تا حدی که بتوانید به راحتی هر بخش از طرح خود را بر روی کاغذ ترسیم نمایید.

در واقع این مرحله نوعی هدف گذاری می باشد که به شما وابسته است. هنگامی که به لحاظ فکری به نتیجه کسب مهارت در این کار برسید، آن زمان نسبت به تمرین ترسیم فنی کمتر مقاومت خواهید کرد و در نتیجه می توانید از این فرایند غرق در لذت شوید.

8. ابعاد مناسبی برای برگه سفید کار خود مانند کاغذ های A2- A1- A0 را در نظر بگیرید. کار کردن روی برگه های کوچک A4 و A3 را نیز فراموش کنید.

به طور حتم شما تصویر تکراری یک معمار مشغول به ترسیم در برابر یک تخته رسم بزرگ را مشاهده کرده اید. تصور نمایید که شما نیز باید به این صورت مشغول طراحی شوید. برای طراحی روی صفحات بزرگ و روی تخته رسم با ابعاد مناسب این کاغذ بزرگ، ابزار ترسیم مناسب تهیه کنید.

ترسیم فنی

9. یک چالش 30 روزه برای یادگیری ترسیم فنی برای خود راه بیاندازید.

به مدت زمان 30 روز در انجام ترسیم فنی پیش بروید. به طور حتم پیشرفت خود را به چشم خواهید دید. امکان دارد پس از 17 روز احساس خستگی داشته باشید ولی صبر خود را از دست ندهید و ادامه دهید.

10. برای نمایش بخش هایی که دیده نمی شوند، از خط چین استفاده نمایید.

این کار باعث تمیز و منظم ماندن طراحی شما می شود. هم چنین با رعایت این نکته طرح شما هوشمندانه تر و حرفه ایی تر به نظر خواهد رسید. برای انتقال اطلاعات متفاوت از خطوط متفاوت استفاده نمایید. این کار در نهایت موجب زیباتر شدن ظاهر کار شما خواهد شد.


حتما ببینید : نحوه جلوگیری از اشتباه درنوآوری و بازسازی فضا


11. قواعد و تفکری که پشت روند ترسیم مقطع وجود دارد را درک کنید.

90 درصد درک ترسیم مقطع، به بصری سازی به شکل 3 بعدی وابسته است. بنابراین هر چقدر بیشتر تمرین نمایید بهتر می توانید این قضیه را درک کنید. نخستین اقدام درست ترسیم نمودن یک مقطع می باشد.

اصول و نکات ترسیم فنی و نقشه کشی

12. حداقل سه نوع از انواع تصویر آگزنومتریک را بشناسید.

برای ترسیم تصویر آگزنومتریک شیوه های مختلفی وجود دارد که با استفاده از هر کدام از این روش ها می توانید یک حجم با زاویای مختلف را ترسیم نمایید. اگرچه این زوایا تنها کمی با یک دیگر متفاوت هستند.

13. دوازده وجهی ها را بشناسید و یاد بگیرید که چگونه آن ها را به صورت سه نما و تصویر آگزنومتریک ترسیم کنید. 

حجم های ساده مختلفی وجود دارند که یاد گرفتن ترسیم آن ها الزامی می باشد. ولی شاید ترسیم دوازده وجهی چالش برانگیز تر از بقیه باشد. سه نما و سپس تصویر آگزنومتریک حجم زیر را ترسیم نمایید.

14. در ترسیم سه نما حرفه ایی شوید.

در واقع سه نما شامل تصویر یک حجم از نمای روبرو، نمای بالا و نمای طرفین می شود. اگر قبلا از نرم افزار های کامپیوتری استفاده کرده باشید به طور حتم سه نما را می شناسید، زیرا در نرم افزار های ترسیم سه بعدی مختلف دقیقا همین سه ویپورت بالا، روبرو، و سمت راست در محیط نرم افزار وجود دارد. اگر ترسیم خط به خط یک حجم را بدانید، این کار برای شما ساده خواهد شد.

15. حل کردن 100 مشکل در هندسه ترسیمی را یاد بگیرید. 

اگر قصد دارید در تفکر معماری و طراحی، دانا تر، منظبط تر و سریع تر شوید، باید یاد بگیرید 100 مشکل در هندسه ترسیمی را حل نمایید. و سپس درباره آن صحبت خواهیم کرد.

اصول و نکات ترسیم فنی و نقشه کشی

16. شیوه رسم بیضی را به شکل دستی در همه انواع ترسیم تصویر آگزنومتریک یاد بگیرید.

معمولا در ترسیم تصویر آگزنومتریک، ترسیم بیضی ها بسیار سخت و دشوار است. به همین علت تکرار نمودن ترسیم دستی بیضی موجب ماهر شدن شما در این کار می شود.

17. انگیزه حل نمودن هر گونه مشکل ایجاد شده در هندسه ترسیمی را داشته باشید. 

بیشتر معماران در مواجه با مشکلات هندسه ترسیمی دچار سردرگمی می شوند. (باور ندارید؟ می توانید از آن ها تقاضای ترسیم یک دوازده وجهی که روی قطر خود ایستاده است را نمایید.) شما باید کاری را انجام دهید که بقیه نمی توانند و به شدت باید در خود ایجاد انگیزه نمایید که این کار را خودتان یاد بگیرید. در این تمرین می توانید توانایی خود در ترسیم فنی را به چالش بکشید. در تصویر زیر یک تصویر آگزنومتریک پیچیده مشاهده می کنید، که در چندین سیستم مختصات متعدد ترسیم شده و ترسیم مجدد آن دشوار است. (این تمرین شاید یکی از پیچیده ترین تمرین هایی باشد که وبسایت مذکور در زمینه ترسیم فنی ارائه کرده است.)

18. شیوه ترسیم احجام اولیه استاندارد مانند مکعب، هرم، استوانه، مخروط، هرم با قاعده مثلث متساوی الاضلاع و سایر احجام اولیه را یاد بگیرید. 

به طور حتم بهترین کار ترسیم این اشکال به صورت سه نما و به صورت انواع تصاویر آگزنومتریک می باشد. چگونه ترسیم این احجام را آغاز می کنید؟ یک مکعب استاندارد با اضلاعی به طول 4 سانتی متر را ترسیم نمایید. از این مکعب یک سه نما و سه گونه مختلف از تصاویر آگزنومتریک را ترسیم نمایید.

19. شیوه ترسیم اشکال هندسی استاندارد مانند مربع، دایره، پنج ضلعی و شش ضلعی را یاد بگیرید. 

ترسیم خود را با هندسه مسطحه آغاز نمایید. بعدا در طراحی نما و طراحی پلان این کار به شما کمک خواهد کرد. هم چنین دانستن نحوه ترسیم اشکال هندسی متعدد به شما کمک می کند که در تمام طرح های خود بهتر تناسبات را رعایت نمایید.

ترسیم فنی

20. حال بهترین ترسیمات دستی خود را با راپید مجددا قلم گیری کنید. (ممکن است این ترسیمات مربوط به مقطع باشد، یا دیتیل فنی یا حتی یک تصویر آگزنومتریک هنری)

از بهترین شیوه ها برای حفظ ترسیمات قلم گیری کردن ترسیمات دستی با استفاده از راپید است. (یعنی روی خطوط استاندارد اولیه مدادی مجددا با استفاده از راپید خطوط را ترسیم نمایید.)

 

منبع: archdaily

ترجمه: از تحریریه معمار آپ