اصول طراحی اتاق کودکان نابینا

از سال 1964 میلادی ، روز 15 اکتبر به‌ عنوان روز جهانی عصای سفید نام‌ گذاری شده است. هر سال در این روز نابینایان مراسمی برای گرامی داشت موفقیت‌ ها و دستاورد های نابینایان برگزار می شود. اما دوران کودکی و خردسالی افرادی که از همان ابتدای کودکی دچار نابینایی شده اند ، کم تر مورد توجه قرار می گیرد. در دوران مدرسه مشکلات افراد نابینا بیشتر آشکار می گردد و شاید جامعه به شرایط محیطی استاندارد کودکان و خردسالان نابینا و تاثیر این شرایط محیطی بر آینده او کم تر آگاه باشد. باید از همان دوران کودکی والدین به‌ ویژگی‌ های فردی ، مشکلات و نیاز های یک فرد نابینا توجه کنند و یکی از نخستین اقدامات لازم توجه به محیطی است که کودک نابینا در آن رشد می کند و بیشتر وقت خود را در آن مکان سپری می کند. دکوراسیون اتاق کودکان نابینا ، مسئله‌ای است که والدین کودک نابینا خیلی زود متوجه اهمیت ویژه آن می شوند. در این مطلب با 9 ایده کاربردی برای دکوراسیون اتاق کودکان نابینا آشنا خواهید شد. این ایده ها راهگشای والدین و اطرافیان کودکان نابینا خواهد بود و راحتی و امنیت محیط زندگی کودکان نابینا را افزایش خواهد داد.

 

1- استفاده از انواع وسایل نقش برجسته و چند تکه :

برای 30 ثانیه چشمان خود را ببندید به طور حتم ناخودآگاه حس لامسه نخستین حسی است که در برخورد با محیط به آن تکیه می کنید. حس لامسه‌ نخستین حسی است که افراد نابینا از آن استفاده می کنند. در نتیجه سعی در ایجاد محیطی داشته باشید که کودک نابینا بتواند با لمس اشیاء پیرامون خود ، به طرح و نقش آن پی ببرد و آن را بشناسد. استفاده از روتختی ، ملحفه، بالشت و پتو هایی با نقش برجسته یکی از راهکار هایی است که نابینایان محیط پیرامون خود را می شناسند. حتی می توان از فرش و روفرشی‌ ها که دارای نقوش برجسته هستند نیز استفاده کنید زیرا به به راحتی برای کودکان نابینا قابل تشخیص و تفکیک از یک دیگر هستند. این کار نه تنها قوه‌ تخیل کودک نابینای شما را افزایش خواهد دارد بلکه تاثیر بسزایی در ارتباط بیشتر او با محیط زندگی اش دارد.

اتاق کودکان نابینا

2- استفاده از پرده‌ آویز مهره‌ایی :

برای کودکان نابینا ، پرده آویز های مهره‌ ایی به علت درگیر کردن هم زمان دو حس شنوایی و لامسه بسیار جالب توجه است. کودکان نابینا با لمس این پرده‌ ها و شنیدن صدای حاصل از آن حس بسیار خوبی را تجربه می‌ کنند و این کار برای آن ها سرگرم‌ کننده نیز خواهد بود. هم چنین برای تفکیک فضا های مختلف از یک دیگر ، استفاده از این پرده‌ ها بسیار کاربردی خواهد بود. با این پرده های آویز کودک نابینا به راحتی می‌ تواند جهت یابی کند و موقعیت خود در خانه را تشخیص دهد. در صورت عدم استفاده از این پرده های آویز ، می توانید آن را به عنوان یک وسیله سرگرمی بر روی دیوار اتاق کودکان نابینا نصب کنید.

اتاق کودکان نابینا

3- توجه به نور اتاق کودکان نابینا :

در دکوراسیون اتاق کودکان نابینا ، نور اهمیت خاصی دارد. زیرا میزان نور اتاق کودک نابینا بایستی به گونه ایی تنظیم شود که کودک در عین رفع نیاز تحت‌ فشار قرار نگیرد. نورپردازی وظیفه‌ ایی و تاکیدی یکی از راهکار های روشنایی اتاق کودک نابینا است. به عنوان مثال ، می توان از ریسه‌ های نواری و شلنگی LED و یا ریسه‌ هایی با لامپ‌ های رشته‌ ایی کوچک استفاده کرد. این لامپ ها دارای نور ملایمی هستند و در عین حال در رنگ‌ های مختلفی نیز موجود هستند. بهتر است این لامپ ها را در اطراف تخت خواب کودک و یا اطراف کمد و دیگر قطعات مبلمان نصب کنید. این کار باعث تامین نیاز کودک کم‌ بینا به نور در شب و ساعات تاریکی برای حرکت در اتاق می شود.

اتاق کودکان نابینا

4- توجه به کاردستی‌ های کودک :

کودکان نابینا به علت توجه بیشتر به حس لامسه‌ خود علاقمند به ساخت کاردستی و کار کردن با دست‌ های خود هستند. احتمالا کودک شما در مهد کودک ، مدرسه و یا حتی در منزل به کمک خود شما کار دستی‌ هایی درست می‌ کند ، مخصوصا کلاژ کاری یا ساخت نقاشی‌ های برجسته را انجام می دهد. این نوع تصویرساز یکی از شیوه‌ های آموزشی به نابینایان است. و به افراد نابینا کمک می کند تا پیام خود را به شکل تصویری به مخاطب منتقل کنند. بنابراین بهتر است بخشی از فضای اتاق کودکان نابینا اختصاص به کار های دستی آنان یابد. شما می توانید این کار دستی ها را در یک قاب بگذارید و حتی برای محافظت بهتر روی آن ها را با یک شیشه و یا طلق بپوشانید و سپس بر روی دیوار نصب کنید. این کار تاثیر بسیار زیادی در افزایش اعتماد به‌ نفس کودکان نابینا خواهد داشت. زیرا شما با جمع‌ آوری کاردستی‌ های آنان در یک بخش مجزا ، به دستاورد های هر چند کوچک آنان ارزش قائل شده اید.

اتاق کودکان نابینا


حتما ببینید : اتاق خواب کودکان با تم زرد: نحوه استفاده و ترکیب دکوراسیون روشن


5- ایجاد دیوار لمسی :

برای ایجاد یک دیوار لمسی می توان تکه های کارتن ضخیم را به یک دیگر چسباند. و آن را از اتاق کودک آویزان کرده و یا به دیوار نصب کنید. سپس بایستی تعدادی از اسباب‌ بازی‌ های کودک نابینای خود را با استفاده از چسب بر روی دیوار بچسبانید. و با این کار کودک نابینای شما با حس لامسه خود محیط پیرامون خود را بهتر می شناسد. یک دیوار با اسباب‌ بازی‌ های کوچک روی آن برای کودک نابینا بسیار جذاب‌ تر از یک دیوار ساده‌ خواهد بود. البته دیوار لمسی تنها برای کودکان نابینا کاربرد ندارد اما کودکان نابینا از آن بیشتر بهره مند می شوند.

ایده خلاقانه دکوراسیون اتاق کودکان نابینا

6- استفاده از رنگ‌ های متضاد :

استفاده از رنگ های متضاد در دکوراسیون اتاق کودکان نابینا باعث توجه بیشتر کودک به محیط می‌ شود. در صورت تیره رنگ بودن دیوار اتاق خواب کودک کم بینا ، بهتر است از تصاویر و نقاشی‌ هایی با رنگ روشن بر روی دیوار استفاده کنید. هم چنین می توانید لوازم اتاق کودک خود را  رنگی متفاوت از رنگ دیوار و کفپوش یا فرش انتخاب کرده و بدین ترتیب تشخیص این لوازم را برای کودک راحت کنید.

ایده خلاقانه دکوراسیون اتاق کودکان نابینا

7- هر جا که می‌ توانید از خط بریل استفاده کنید :

استفاده از حروف الفبای برجسته در گوشه‌ و کنار اتاق و به‌ صورت‌ های مختلف کمک بسیاری به کودک کم بینای شما برای خواندن و نوشتن می کند. با این شیوه کودک کم بینای شما در طول روز با لمس مکرر آن‌ ها به تدریج با آن‌ ها آشنا شده و ارتباط برقرار می‌ کند. تنها کافی است کمی خلاقیت داشته باشید زیرا راهکار های فراوانی برای این موضوع وجود دارد. از جمله این شیوه های خلاقانه می توان به نوشتن اسم کودک با حروف الفبای سه‌ بعدی چوبی در اندازه‌ های مختلف و یا حروف الفبای برجسته بر روی دیوار اشاره نمود. هم چنین می توانید از خط بریل که مخصوص نابینایان است نیز استفاده کنید. به عنوان مثال نصب برد های مختلف که با خط بریل چیزی بر روی آن ها نوشته شده باشد یکی از شیوه های استفاده از خط بریل است. و بایستی هر چند وقت یک بار این برد ها را تغییر دهید. هم چنین از دیگر راهکار های خلاقانه نوشتن یک داستان و یا متن بلند با خط بریل بر روی یک دیوار سرتاسری است البته این شیوه کمی جسورانه و پر هزینه می باشد اما ایده ایی جذاب برای یادگیری این خط برای کودکان نابینا است.

دکوراسیون اتاق برای کودکان نابینا

8- ایجاد مراکز فعالیت حسی :

ایجاد مراکز فعالیت حسی یکی دیگر از شیوه های دکوراسیون اتاق کودکان نابینا می باشد. مراکز فعالیت حسی روی موارد بسیاری به‌ شکل همزمان برای افزایش یادگیری کودک با استفاده از حس لامسه‌ تأکید دارند. این مراکز به جعبه‌ هایی گفته می شود که در اندازه‌ های متفاوت از جنس چوب ، پلاستیک ساخته می شود. این جعبه‌ ها را در گوشه‌ اتاق کودک نابینا قرار داده می شود و کمک زیادی به او در یادگیری و تصویر سازی ذهنی‌ می کند. لوازمی که باید در درون آن ها قرار داده شود به شرح زیر می باشد:

  • انتخاب وسایلی با بخش‌ های متحرک
  • استفاده از لوازم متضاد مانند: انتخاب وسایل سنگین و سبک ، یا نرم و زمخت
  • معمولا لوازم خانه نسبت به اسباب‌ بازی‌ ها جذابیت بیشتری برای کودکان دارند.
  • لوازمی که باعث در گیر شدن دو حس شنوایی و یا لامسه‌ کودک نابینا می شود.
  • شناخت بافت‌ های طبیعی و قرار دادن نمونه‌ ایی از این بافت‌ ها مانند: شن ، ماسه ، چوب و …
  • شاید لوازم پلاستیکی برای کودک نابینا خسته کننده باشد ، به همین علت استفاده از وسایل چوبی ، فلزی یا پارچه‌ ایی برای او هیجان بیشتری خواهد داشت.

دکوراسیون اتاق برای کودکان نابینا

9- شخصی سازی اتاق کودک نابینا :

طراحی محیط زندگی افراد با ویژگی‌ های فیزیکی و روانی متفاوت مانند افراد نابینا به نسبت افراد معمولی از اهمیت بیشتری برخوردار است. در صورتی که قصد دارید کودک نابینای شما در آینده فردی خلاق ، فعال و موفق باشد بایستی برای او یک محیط امن ، راحت و شاد ایجاد کنید تا باعث تسهیل در یادگیری کودک شما شود. ممکن است این شادی در درجه اول با شناخت علایق او امکان پذیر باشد. شاید برای یک کودک معمولی در آغوش گرفتن مجموعه‌ ایی از عروسک‌ های نرم و پولیشی شادی آور باشد. اما برای یک کودک نابینا ممکن است یک صفحه کیبورد موسیقی لذت بخش باشد. حتی در صورتی که با اصول نواختن موسیقی آشنایی نداشته باشد. و تنها با فشار دادن کیبورد ها و صدایی که خودش خلق می‌ کند شاد شود. بنابراین هدایت طراحی اتاق را به عهده خود کودک بگذارید. البته این به معنی طراحی کردن اتاق به وسیله کودک نابینا نیست بلکه به معنای توجه به علایق او در کنار ایجاد امنیت وی است.

دکوراسیون اتاق برای کودکان نابینا