فن کویل ها یکی از پرکاربردترین ابزارهای سرمایشی در ساختمان های امروزی هستند که از اجزای مختلفی مثل دریچه فن کویل تشکیل شده اند. این دستگاه وظیفه تامین سرمایش محیط و همچنین تصفیه هوا را بر عهده دارد. فن کویل در دوره های زمانی مختلفی باید شستشو داده شود تا کارایی سابق خود را حفظ کند. اما آیا می دانید این کار را به چه شیوه ای باید انجام دهید؟

دریچه فن کویل گل سقفی، قسمت های داخلی و بیرونی و… باید به طور کامل تمیزکاری شوند. برخی قسمت ها نیاز به اسیدشویی دارند و برخی با یک شستشوی ساده تمیز خواهند شد. معمولا تمیزکاری این وسیله را تکنسین ها و تعمیرکارهای حرفه ای بر عهده می گیرند، اما شما خود می توانید با آگاهی از برخی نکات این کار را در خانه انجام دهید. با اسیدشویی و شستشوی فن کویل می توانید تمام املاح و آلودگی های آن را از بین ببرید تا دستگاه درست مثل روز اول کارایی داشته باشد.

چه زمانی فن کویل را شستشو دهیم؟

در صورت یکسان بودن دمای ورودی و خروجی به مبدل این دستگاه، باید آن را شستشو دهید تا جرم ها و رسوب ها از بین بروند. در واقع در صورت یکسان بودن دمای ورودی و خروجی یعنی در دستگاه رسوب به وجود آمده است.

شما باید در بازه های زمانی 6 ماهه اقدام به تمیزکاری فن کویل کنید. در واقع در هر 6 ماه رسوب ها و جرم ها تا حد قابل توجه ای افزایش می یابند، از این رو باید حتما تمیزکاری شوند.

آشنایی با مراحل شستشوی فن کویل

اصولی ترین روش شستشو و اسید شویی فن کویل

در شستشوی فن کویل ها، باید به مولفه های بسیار مهمی توجه داشته باشید؛ حتی جزئیات در این فرآیند نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. مثلا شما باید نوع اسید و غلظت آن را با آگاهی کامل انتخاب کنید تا مبادا در حین پروسه شستشو آسیبی به دستگاه وارد شود. توصیه می کنیم در این کار حتما از کارشناس های حرفه ای بخواهید که این کار را انجام دهند، چون کار با اسید ها و حساسیت بالای فن کویل ها موجب می شود که خطرهای زیادی شما و دستگاه را تهدید کند.

اگر همچنان نسبت به اینکه خودتان اقدام به اسیدشویی فن کویل کنید، پافشاری دارید، به نکته هایی که در ادامه می گوییم توجه داشته باشید:

  • اولین مرحله برای تمیزکاری، هواگیری است. شاید مشکل از هوای داخل لوله ها باشد که با یک هواگیری ساده به راحتی برطرف شود.
  • اسیدشویی فن کویل را فقط در محیط هایی با سیستم تهویه مطبوع انجام دهید؛ همچنین این کار فقط باید در محیط های بیرونی نیز انجام شود.
  • افرادی که دارای مشکلات تنفسی و قلبی هستند، بهتر است فرآیند اسیدشویی را به شخص دیگری بسپارند.
  • از افراد به خصوص کودکان بخواهید محل شستشوی دستگاه را ترک کنند.
  • هنگام کار حتما از عینک و دستکش استفاده کنید.
  • سعی کنید همه لباس هایتان حین فرآیند شستشوی فن کویل پوشیده و پلاستیکی باشند.
  • کفش های شما حتما باید بسته باشند تا مبادا مواد حین شستشو روی پاهایتان بریزند.
  • تمام شیرهای جریان آب را ببندید و قبل از اسیدشویی از بسته بودن آنها مطمئن شوید.
  • اسید کلریدریک و اسید سولفامیک بهترین گزینه برای شستشوی کامل رسوبات هستند.
  • لوله های سیم پیچ به هیچ عنوان نباید دارای شکستگی یا خوردگی باشند؛ چون در صورت وجود این مشکل اسید به بیرون جریان پیدا می کند و نه تنها به دستگاه بلکه به محیط زیست نیز آسیب می رساند.
  • روشن کردن دستگاه حین فرآیند شستشو موجب ترکیب اسید با مایعات دستگاه می شود؛ با این اتفاق تمام بخش های فن کویل تمیزکاری خواهد شد.
  • برای فشار آوردن به رسوب ها به هیچ عنوان از اشیا تیز استفاده نکنید؛ این اشیا امکان آسیب رسانی به لوله ها را تا حد زیادی بالا می برند. به جای این کار پیشنهاد می دهیم از یک میله برنجی استفاده کرده و به رسوب ها فشار وارد کنید.

چرا باید اسیدشویی فن کویل را به افراد حرفه ای بسپاریم؟

اصولی ترین روش شستشو و اسید شویی فن کویل

کمک گرفتن از افراد حرفه ای برای شستشوی فن کویل می تواند از خسارت های زیادی جلوگیری کند. مثلا افراد مبتدی که دانش و مهارتی در زمینه تمیزکاری این دستگاه ها ندارند، شاید از اسیدهای بسیار غلیظ برای تمیزکاری رسوب های کم استفاده کنند. این کار شاید رسوب ها را از بین ببرد، اما در نقطه مقابل باعث سوراخ شدن و آسیب دیدن دستگاه نیز خواهد شد.

نحوه انتخاب اسید برای شستشوی فن کویل

اصولی ترین روش شستشو و اسید شویی فن کویل 1

انتخاب اسید برای شستشوی فن کویل کاملا به نوع رسوب ها و میزان ضخامت آنها بستگی دارد. اینکه کدام یک از انواع این مواد را باید برای تمیزکاری انتخاب کنید، کاری حرفه ای و تخصصی است و از عهده کارشناس های فعال در همین زمینه بر می آید. مثلا آنها باید ابتدا رسوب ها را بررسی کنند تا اگر از نوع منیزیم یا کلسیم نبودند، اسیدهای خاصی را برای تمیزکاری به کار ببرند تا آسیبی به دستگاه وارد نشود.

اهمیت هواگیری در شستشوی فن کویل

بسیاری از افراد مستقیما به سراغ شستشوی فن کویل با اسید می روند، در صورتی که این اشتباه است و ابتدا باید هواگیری انجام شود. در واقع اگر هوا در داخل کویل ها وجود داشته باشد، درگیر مشکلاتی از جمله کاهش راندمان دستگاه و … می شوید؛ از این رو هواگیری به صورت فصلی یا سالانه جزء کارهای مهمی به شمار می آید که حتما باید انجام دهید.

در گذشته برای هواگیری فن کویل ها از پیچ تعبیه شده بر روی آنها استفاده می شد. در این دستگاه ها کافیست کاربر این پیچ را بچرخاند تا هوای موجود در کویل ها به طور کامل خارج شود. در سیستم های امروزی نیز از یک شیر تصفیه استفاده می کنند که امکان تخلیه کردن سیستم تهویه را بدون هیچ مشکلی برایتان فراهم می سازند.

محل قرارگیری شیر تصفیه در فن کویل ها با یکدیگر فرق می کند. اگر جای آن را در دستگاه تان پیدا نمی کنید، پیشنهاد می دهیم به سراغ دفترچه راهنمای محصول بروید و جای آن را بیابید.

حرف آخر

شستشوی فن کویل یکی از مهمترین کارهایی است که تمام دارندگان این وسیله باید به صورت فصلی یا سالانه انجام دهند. این دستگاه در صورت تجمع رسوب و جرم، با مشکلات مختلفی رو به رو می شود که قاعدتا راندمان آن را پایین می آورد و فقط در صورت اسیدشویی یا هواگیری این ایرادات برطرف خواهند شد. از نکات مهم برای شستشو و اسیدشویی فن کویل می توان به اطمینان از خاموشی دستگاه، هواگیری و بررسی سالم بودن لوله های کویل اشاره نمود. اسیدشویی باید در محیط باز و با پوشیدن لباس و کفش مناسب انجام شود تا مواد شیمیایی به سلامت فرد آسیب نرساند.