طراحی مسجد مصر با گنبد تک پوسته لانه زنبوری
طراحی مسجد مصر
مسجد “Basuna” واقع در مصر توسط گروه معماری Dar Arafa طراحی و به اجرا رسیده است. مسجد مصر بنایی ساختار شکن نسبت به بافت کهنه منطقه Sohag محسوب می شود. که جلوه تازه بودن آن نسبت به بافت قدیمی این منطقه خود نمایی می کند. این مسجد در منطقه ایی خاکی و پر سر و صدا قرار گرفته و به یک گورستان و ساختمان های مسکونی اشرافیت دارد. که همگی تحت تاثیر رفت و آمد احشام در خیابان ها هستند.
مشخصات کلی پروژه :
- معمار : گروه معماری Dar Arafa
- مکان پروژه : مصر
- معمار اصلی : Waleed Arafa
- مساحت پروژه : 4843.76 فوت مربع
- سال ساخت : 2019
دیگر عوامل تاثیر گذار بر روی مسجد مصر به شرح زیر می باشد :
- جاده های خالی
- بازار های موقت هفتگی
- سیرکولاسیون شهری قدیمی
تعبیه ورودی اصلی به بخش عبادتگاه مسجد ، یکی از مهم ترین تاثیرات عوامل فوق بر روی پروژه می باشد.
القای حس آرامش ، صلح و هارمونی به نمازگزاران از الزامات طراحی مسجد مصر بود. به همین علت تیم معماران چندین نیاز ضروری را به بافت و طراحی مفهومی مسجد افزودند. این راهکار به تعبیه دیوار دو لایه (دیوار دو جداره آجری با فضای خالی بین دو پوسته) بستگی داشت که تنها دارای یک پنجره رو به گورستان بود و با استفاده از یک سیستم سقف هیبریدی پوشانده شده بود.
سقف مسجد مصر از یک مربع مرکزی (به ابعاد 6 در 6 متر) با یک گنبد انعطاف پذیر تک پوسته در مرکز مربع و 4 گوشواره تشکیل شده است. این سقف با ترکیبات هیبریدی و با روش های سنتی گچ بری طراحی شده است. حفره تعبیه شده در گنبد به عنوان یک فیلتر تهویه هوا عمل می کند. که نور غیر مستقیم و نسیم تازه را به داخل مسجد هدایت می کند. پوسته دو لایه دیوار ها و سقف مسجد (به غیر از گنبد تک پوسته) همچون یک فیلتر عمل نموده و هوای داخل مسجد را تعدیل می کند.
گنبد مسجد مصر با استفاده از بلوک های آجری شنی ساخته شده است. این متریال در سبک معماری مصر متداول می باشد و موجب تعدیل هوا در نیم تن در متر مکعب می گردد. ساختار این بلوک ها متشکل از متریال شن ، آهک و ماسه می باشد. بلوک های گنبد به دلیل داشتن وزنی سبک نقش مهمی در تثبیت گنبد داشته اند و تمام عناصر به کار رفته در سقف را با سازه ایی ساده تعدیل کرده اند.
هر آجر مصرفی در این بنا به ابعاد 100 در 200 در 600 میلی متر است. که نحوه چیدمان آن بر اساس یک الگوی چرخشی لانه زنبوری در کنار هم صورت گرفته است. این آجر ها علاوه بر فرآیند زیبایی شناسی معماری اسلامی، موجب ایجاد پایستکی چینش آجرها شده اند. با این حال نصب آجر ها در یک گنبد یک پوسته با این نوع چینش ، به پوشش فلزی نیاز داشت. به همین دلیل تیم معماران برای تثبیت آجر ها از یک سیستم فولادی بهره گرفتند تا تحمل وزن گنبد تنها به عهده سیستم بنا نباشد.
گوشواره های زیر گنبد یک المان شناخته شده و زیبا در معماری اسلامی به شمار می روند که به واسطه تکوین ایوان طاق دار خلق شده اند. این روش یک راهکار برای سهولت یافتن انتقال بار گنبد به گوشه های مقطع مربع سقف می باشد که با کنار هم گذاشتن هر 4 نیم طاق یک گنبد را تشکیل می دهند. گوشواره ها در مسجد مصر به عنوان یک واحد مستقل با توابع نوآورانه بازنویسی شده است. نقش گوشواره ها به لحاظ سازه ایی ، زیست محیطی و زیبایی شناسی در این پروژه به شرح زیر می باشد :
- از نظر سازه ایی جزئی از سیستم سقف
- به لحاظ زیبایی شناسی تکمیل کننده ابعاد هندسی پروژه
- به واسطه شرایط زیست محیطی به عنوان فیلتر کننده هوا و نورگیر
ساختمان این مسجد دارای 4 ورودی می باشد که 2 ورودی آن در دسترس نمازگزاران و نیاز های آنان قرار گرفته است. این 2 ورودی دسترسی آسانی را با زیر ساخت های روستا برقرار کرده تا رفت و آمد ساکنین به مسجد، راحت و مستقل باشد. طراحی سالن چند منظوره یک فضای ترکیبی برای جابجایی فصلی عبادت کنندگان در جمعه ها و ماه مبارک رمضان می باشد. از دیگر عرصه های این مسجد می توان به شبستان ، درمانگاه و کلاس های آموزشی اشاره نمود.
از ویژگی های مهم مسجد مصر برگزاری بعضی از مراسم های آئینی و غیر آئینی برای مسلمانان و غیر مسلمانان است. محراب این مسجد متفاوت ترین عنصر در طراحی داخلی مسجد محسوب می شود. محراب مسجد از یک لوستر مکعبی جورچین تشکیل شده که بر روی دیوار شیشه ایی مشکی رنگ قرار گرفته و نمای معاصری به این مسجد بخشیده است.
حتما ببینید : طراحی فروشگاه تجاری برند چینی UR در انگلستان
سایر تصاویر پروژه طراحی مسجد مصر با گنبد تک پوسته لانه زنبوری
منبع : archdaily
ترجمه : از تحریریه معمارآپ
دیدگاه ها