طراحی مسجد Yasamkent در آنکارا

مسجد “Yasamkent” واقع در شهر آنکارا، ترکیه توسط گروه معماران ” A Tasarim Mimarlik + Ali Osman Ozturk” با استفاده از نماد گرایی قدرتمند و سنت حاکم بر آن طراحی شده است. این مسجد یکی از محافظه کار ترین ساختار های معماری کشور ترکیه به شمار می رود. همواره یکی از چالش هایی که معماران برای طراحی مساجد مدرن با آن مواجه هستند، حفظ ارزش های سنتی و محلی و ایجاد یک حس پایدار و تلفیق آن با معماری مدرن بوده است. یکی از نمونه های شاخص و برجسته از ایجاد پیوستگی صلح آمیز میان ارزش های سنتی و مدرن طراحی مسجد Yasamkent می باشد. این مسجد نقش بسزایی در تحقق یک ایده فرهنگی مذهبی داشته است.

مشخصات کلی پروژه :

  • معمار : گروه معماران A Tasarim Mimarlik + Ali Osman Ozturk
  • مکان پروژه : آنکارا، ترکیه
  • عکاس پروژه : Fethi Magara
  • مساحت پروژه : 2685 متر مربع
  • سال ساخت : 2015

سایتی که مسجد Yasamkent در آن واقع شده دارای مساحت نسبتا کمی می باشد و نام مسجد بر طبق هویت های بومی منطقه ایی انتخاب شده است. با توجه به این که مسجد با تلفیق ارزش های سنتی و مدرن ساخته شده، رعایت مواردی در طراحی نما، پلان و عرصه بندی آن مانند: تواضع و تجلی، هویت و هم آیی، تعادل میان فضا های باز و بسته، سنت و مدرنتیه به خوبی مشاهده می شود.

مسجد Yasamkent تحث تاثیر توپوگرافی منطقه و اختلاف سطح طبیعی زمین ساخته شده است. بنابراین این تغییرات سطحی در سایت پروژه، موجب ایجاد شرایطی شده تا میان ورودی های خصوصی و عمومی ساختمان سلسله مراتب به وجود آید.

تیم معماران بر اساس یک الگوی موازی ترکیبات میان دیوار های داخلی مسجد را تعیین نموده و جوهره فضای داخلی محسوب می شود. طراحی الگو های سنتی در دیوار های موازی و مدرن مسجد، یک محیط گذرا را ایجاد نموده و به کاربران حسی دو گانه از فضای سنتی و مدرن را القا می نماید. دیوار ها به عنوان یک المان سنتی قدرتمند، یکی از عناصر اصلی زبان معماری هستند. همان گونه که دیوار ها به یک دیگر متصل شده اند، مرز های میان فضا های خارجی و داخلی را نیز به شکل محو ایجاد می نمایند. نور کدر از دیوار های شیشه ایی فضای داخل را به بیرون، و بر عکس برجسته کرده است.

یکی از فضا های سنتی مهم در این مسجد حیاط می باشد که مرز میان کاربری های شبستان (فضای اقامتی کارکنان مسجد) و کتابخانه (فضای عمومی) را تفکیک کرده است. حیاط فضایی می باشد که موجب پیوند فضای بیرونی و داخلی شده و میان شبستان، کتابخانه و فضای نماز گذار نقش هسته ارتباطی کاربری را ایفا می کند. تیم معماران برای تزئینات دیوار های داخلی این مسجد از الگو های چلیپایی و سنتی استفاده نموده اند. هم چنین در مرکز بنا یک گنبد ساده و باریک به سبک مدرن تعبیه شده که در نماز گذاران حس مسجد را بیشتر ایجاد می نماید و به عنوان مرجعی از سنت فضای مذهبی محسوب می شود.

مناره مسجد Yasamkent، منحصر به فرد ترین شاخصه مدرن آن محسوب می شود. هدف از طراحی مناره این مسجد رجوع به خواستگاه سنتی مساجد اسلامی بوده است. ولی طرح مدرن این مناره با الگو های مینیمال، تمثیلی از شکل طرح های جدید یک فضای مذهبی در قرن 21 محسوب می شود. عناصر اصلی سازه ایی و تزئینی این مسجد، متریال های فلز، شیشه و بتن مسلح می باشد که علت استفاده از این متریال ها به نگرش معماری مینیمالیستی در زبان معماری معاصر اشاره ایی مستقیم دارد.

طراحی مسجد

معماران در طراحی مسجد با استفاده از هندسه های انتزاعی و منجمد در تلفیق با الگو های کوفی دیوار ها، رواق و پنجره ها در بطن اشکال مربعی شکل به یک هارمونی ایدئولوژیک از معماری سنتی و مدرن دست یافته اند. این تناقض جلوه ایی زیبا و دوست داشتنی را به تصویر کشیده است.


حتما ببینید : طراحی غرفه نمایشگاهی کمپانی تولید پارچه


سایر تصاویر پروژه طراحی مسجد Yasamkent در آنکارا

طراحی مسجد

طراحی مسجد مدرن

طراحی مسجد

منبع : archdaily

ترجمه : از تحریریه معمارآپ